Grecia: Hramul Sf. Dimitrie

​ Pelerinaj 4 zile – autocar 24-27.10.2023

M-rea Rila, Bulgaria
M-rea Sf. Efrem Sirul, Grecia
Turnul Alb, Salonic

Ziua 1 (24.10). Bacau – Salonic

La ora 17:00 plecam din parcarea Stadion Municipal Bacau spre Salonic, al doilea oras ca marime si ca importanta din Grecia. Tranzitam noaptea Bulgaria si dimineata sosim in Grecia.

Ziua 2 (25.10). Salonic

Dimineata intram in Grecia pe la Promachonas si ne continuam traseul spre Salonic. Incepem sa descoperim impreuna al doilea oras ca marime si ca importanta din Grecia. Ne asteapta, „Arcul lui Galerius”, construit in 297-299 d.Hr., o fosta poarta de intrare spre VIA Egnatia, drumul istoric ce lega Rasaritul cu Apusul, decorata cu basoreliefuri ce infatisau imagini din lupta impotriva persilor. Alaturi vom admira „Rotonda lui Galerius”, construita in 306 d.Hr., dupa victoria asupra persilor si transformata ulterior (in secolul al IV-lea) in Biserica Sfantul Gheorghe – astazi, cea mai veche biserica din oras. Pregateste-ti apoi aparatul foto, pentru ca vom admira simbolul orasului, Turnul Alb sau Turnul Insangerat, folosit de la garnizoana si inchisoare, pana la centru de comunicatii, depozit sau laborator meteo. Si cum alaturi de Turnul Alb se afla si Statuia regelui Macedoniei, Alexandru cel Mare, pregateste-te pentru o serie frumoasa de fotografii. Spre seara vom participa la slujba de la Biserica Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir (foto top) patronul ocrotitor al orasului, care a fost constuita in secolul al IV-lea d.Hr., chiar pe locul intemnitarii, al martiriului si ingroparii sfantului. Acesta a fost soldat roman, dar si-a pastrat credinta crestina in timpul persecutiilor din vremea lui Diocletian. Biserica se afla pe lista Patrimoniului UNESCO și are șase mozaicuri rare, din secolele V și VII, care au supravietuit perioadei iconoclaste si care sunt printre cele mai frumoase din Grecia. Cazare la Salonic, la hotel hotel 3*.

Ziua 3 (26.10). Salonic – Muntele Olimp

Mic dejun. Vom participa la procesiunea cu racala cu Sfintele Moaste ale Sfantului Dimitrie Izvoratorul de Mir, care este deschisa de un cortegiu de inalti ierarhi, preoti, diaconi, soldati din armata si marina, urmati de fanfara militara, Icoana Sfantului si apoi Racla cu Sfintele Moaste, frumos impodobite cu ghirlande de flori. Participa mii de credinciosi, pelerini veniti din toata lumea si oficialitati. In partea a doua a zilei, timp liber in Salonic, sau optional excursie la Muntele Olimp (25 €). Ajungem cu autocarul la Manastirea Sf. Efrem Sirul. Dupa ce ne inchinam la moastele sfintului, ne indreptam spre masivul Olimp pana la Manastirea Sf. Dionissios. De aici admiram superba priveliste a tarmului Marii Egee, pe de o parte, iar pe de alta parte varful semet Mitykas unde se afla vestitul „tron a lui Zeus”. Seara ne intoarcem la cazarea din Salonic.

Ziua 4 (27.10). Salonic – Manastirea Rila – Bacau

Dupa micul dejun si cu linistea sufleteasca insuflata de acest frumos pelerinaj, pornim spre casa. Intram in Bulgaria si vizitam Manastirea Rila, cea mai mare din Bulgaria, declarata patrimoniu UNESCO. Fondata in sec. al X-lea de Sf. Ioan de Rila, pustnic canonizat de Biserica Ortodoxa, Complexul monastic a fost depozitarul limbii si culturii bulgare in vremuri de dominatie otomana. In timpul Revolutiei Nationale Bulgare (sec. XVIII-XIX), a fost distrusa de un incendiu in 1833 si apoi reconstruita intre 1834 si 1862. Ajungem in Bacau in cursul noptii, in functie de trafic si de formalitatile vamale.

Pret: 250 Euro/pers.

Servicii incluse

• Transport cu autocar clasificat pentru curse internationale;
• 2 cazari cu mic dejun in hotel 3*;
• Ghid insotitor din partea Centrului de pelerinaj
• Vizite la Salonic, Manasitire Rila.

Servicii neincluse

• Asigurare medicala;
• Vizitele optionale, ghizii locali si intrarile la obiectivele turistice;
• Taxa de oras pentru fiecare cazare 1,5 €/noapte/pers inclusiv copii peste 6 ani;

Bine de știut

Grup minim 40 pers. In cazul nerealizarii grupului minim se va anula pelerinajul, cu posibilitatea inscrierii pe un pelerinaj similar.
In cazul unui grup mai mic de 40 pers., se va achita un supliment de neintrunire grup minim, dupa cum urmeaza:
pentru un grup intre 25-29 persoane = 35 €/pers; iar pentru un grup intre 30-39 persoane = 15 € /pers.

Informații

– Transportul se realizeaza cu autocare clasificate pentru curse internationale.
– Repartizarea locurilor in autocar se efectueaza in functie de data inscrierii.
– Renuntarea in totalitate sau in parte la serviciile de calatorie numai a unuia sau a mai multor calatori pentru care a fost efectuata rezervarea nu da dreptul celorlalti participanti sa beneficieze de serviciile la care au renuntat ceilalti (ex.: utilizarea locului in mijlocul
de transport), indiferent de natura relatiilor dintre semnatarii rezervarii (familie, prieteni, colegi etc.).
– Calatorul este responsabil pentru bunurile proprii (documente, bijuterii, dispozitive electronice, bani, bagaje etc.) pe tot parcursul calatoriei, Centrul de pelerinaj fiind exonerat de orice dauna materiala/ financiara rezultata din pierderea, furtul sau confiscarea ori retinerea de catre autoritatile vamale a acestora.
– Centrul de pelerinaj nu poate fi considerat responsabil pentru neprezentarea la imbarcare a calatorilor, intarzierea acestora sau nerespectarea indicatiilor privind orarul/locul de imbarcare.
– Documente de calatorie: Pasaport si/sau carte de identitate valabile minim 6 luni de la data iesirii din tara.Informații și înscrieri:
Centrul de Pelerinaj Meteora
Capela Sf. Andrei - Arena Mall, Bacău
Tel. 0744 513 706

Leave a Comment