Israel – Iordania

urmele lui Moise

Perioada: 24.04-02.05.2023

Mormântul Sfânt
Zidul Plângerii
Biserica de pe
Muntele Fericirilor

Ţara Sfântă, patria lui Iisus şi a Mariei, este şi patria fiecărui creştin, care doreşte cu ardoare, măcar o dată în viaţă, să meargă în călătorie, pe urmele lui Iisus, pe pământ, în drum spre patria cerească. Domnul a zis: “Aceasta este ţara pe care am jurat că o voi da lui Avram, Isac şi lui Iacov”. Dacă Iosif a avut misiunea să ducă poporul în Egipt, Moise a avut misiunea să-l scoată din Egipt, iar Iosua a avut misiunea de a duce copiii lui Israel în Țara Făgăduită. Vom porni şi noi pe urmele poporului ales în drumul lui prin Ţara Egiptului, urcând pe Muntele Sinai, unde Moise a primit Tablele Legii, pe care erau scrise de însuşi Dumnezeu, cele Zece Porunci. Îl vom însoţi pe Moise şi poporul ales, prin puștiul dintre Marea Roşie şi Marea Moartă, prin Ţara Iordaniei, până pe vârful Muntelui Nebo, unde Moise şi-a luat rămas bun de la poporul pe care l-a condus timp de 40 de ani şi de la “Pământul Făgăduinţei”. Vom coborî apoi cu Iosua, urmaşul lui Moise, la apa Iordanului, la locul în care, Iisus a fost botezat de Ioan Botezătorul şi unde cerurile s-au deschis, pentru a vesti lumii că: “Acesta este Fiul meu cel iubit întru care am binevoit”. Aşadar, să-l lăsăm pe Iisus să ne conducă, pe drumul său pe pământ prin prin Ţara Sfântă, de la Bethleem la Nazaret şi apoi la Ierusalim, până la Golgota.

Itinerariu

Ziua 1: Bucureșți – Tel Aviv – Tiberias

Întâlnire cu însoțitorul de grup în Aeroportul Bucureșți OTOPENI pentru zbor București-Tel Aviv. Aterizare pe aeroportul Ben Gurion din Tel-Aviv.
Bruhim habaim! (Bine ați venit!). După formalitățile vamale ne începem călătoria noastră în Orientul Apropiat. Ajungem în orașul Haifa și vedem panoramic frumoasele grădini suspendate Bahai și vizităm Biserica Stella Marris grota unde a viețuit o perioadă prorocului Ilie Tezviteanul. Cazare și cină la hotel în Tiberias/Nazareth.

Ziua 2: Tiberias – Muntele Tabor – Nazareth – Cana Galileii

Boker tov (Bună dimineața!) Mic dejun. Deplasare pe Muntele Tabor – închinare în Biserica Ortodoxă “Schimbarea la Faţă”(locul Schimbării la Faţă a Domnului,  Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Vom continua cu vizita orașului care este descris că fiind locul unde a copilărit Iisus Hristos – Nazareth. Aici vom vizita Biserica Ortodoxă Sf. Gavriil, ridicată deasupra izvorului considerat a fi cel al Fecioarei Maria și aflat în apropierea casei acesteia din Nazaret. Biserica a fost pictată de frații Moroșanu în 1977. Apoi vom merge către Biserica Catolică Buna-Vestire în incinta căreia se află casa în care Fecioara Maria a fost înștiințată de Arhanghelul Gavriil că Îl va naște pe Iisus. Este impresionant că în curtea mănăstirii, pe partea interioară a zidului împrejmuitor, se află icoane ale Maicii Domnului cu Pruncul, realizate în mozaic, grafica fiind conform tradițiilor țărilor care au donat respectivele icoane. Continuăm cu vizită la biserica din Cana Galileii. Aici a avut loc prima minune a lui Iisus, prefacerea apei în vin la nunta din Cana Galileii. Cazare și cină la hotel în Tiberias/Nazareth.

Ziua 3: Muntele Fericirilor – Amman

Ne îndreptăm spre Marea Galileii și mergem pe Muntele Fericirilor unde vom vizita biserica octogonală ce fost ridicată pe locul unde Mântuitorul a ținut predica despre Legea cea Nouă, rostind cele 9 fericiri. La poalele Muntelui Fericirilor este Capernaum – oraşul cel mai iubit de către Iisus, unde a săvârșit cele mai multe minuni. Vom putea vedea ruinele Sinagogii şi a casei unde a fost vindecată soacra lui Sf. Petru.
După amiază ne deplasăm la Ben She”an (Decapolis), trecând din Israel în Iordania. Ne îndreptăm spre Amman, capitala Iordaniei, numită în antichitate Philadelphia. Cazare şi cină în hotel în Amman.

Ziua 4: Amman – Petra

Micul dejun. Vom începe călătoria noastră cu vizită pe Muntele Nebo, unul din cele mai venerate locuri sfinte ale Iordaniei de unde Moise a văzut pământul făgăduinței și de unde ne vom bucura de o panoramă spectaculoasă asupra Văii Iordanului și a Mării Moarte. De aici ne vom îndrepta spre una dintre minunile lumii – Petra, supranumit și orașul roșu. Petra trebuie să fie pe lista celor mai mulți oameni de locuri de “must-visit”. Este bijuteria Iordanului, orașul pierdut al Nabateanilor biblici, o serie impresionantă de morminte și locuințe ascunse în spatele fațadelor ornamentate sculptate direct în stâncă. Datând din secolul al VI-lea î.en, site-ul a fost pierdut până când a fost redescoperit în 1812 de către un explorator elvețian. Imaginea fațadei Trezoreriei, cunoscută sub numele de Siq este, fără îndoială, cea mai frapantă priveliște a întregii regiuni. Aceasta este o zi memorabilă explorând o destinație cu adevărat extraordinară, o imagine care ne va rămâne mult timp în minte. (se recomandă încălțăminte comodă pentru mers pe jos cca. 5 km.). Cazare și cină Hotel în Petra.

Ziua 5: Petra – Madaba

Mic dejun. Pelerinajul continuă astăzi spre Madaba unde vom vizita Bazilica St. George, renumită în întreaga lume pentru harta de mozaic din podeaua sa, datată sec. al VI-lea, formată din 2 milioane de bucăți de piatră colorată înfățișând dealuri, văi și orașe din Țara Sfântă. Cea mai mare comoară națională a Iordaniei, Petra, este unul dintre site-urile Patrimoniului Mondial UNESCO cu 2.000 de ani de istorie și 800 de monumente încă în picioare. Unii arheologi o numesc a 8-a minune a lumii antice și nu e de mirare. Vom admira temple, morminte, teatre și scări care au fost sculptate în stâncă. Vom intra în orașul vechi, vom vedea Aș-Siq și ne vom îndrepta către tezaurul Al-Khazneh, unde s-ar putea să va încerce un sentiment de deja-vu, întrucât acest loc a jucat un rol important în ultima Cruciadă și în filmul Indiana Jones. Vom vizita apoi Teatrul Român și spectaculoasele morminte regale. De aici vom coborî către Aleea Coloanelor. Timp liber la dispoziție pentru fotografii înainte să ne întoarcem pe aceiași rută.
Notă: Turul de Petra se face pietonal și întrucât se merge pe jos considerabil, cu numeroase scări și porțiune de teren accidentat, se recomandă încălțăminte comodă și nu este potrivit persoanelor care au dificultăți cu mersul pe jos îndelungat. Cazare și cină Hotel în Petra.

Ziua 6: Marea Moartă – Ierihon – M-rea Sf. Ghesarim

Mic dejun. Tracem granița din Iordania spre Israel și ne îndreptăm sper Marea Moartă. Lângă Marea Moartă s-a petrecut istoria biblică cu Dreptul Lot și soția lui, prefăcută în stâlp de sare. Acest stâlp se vede până astăzi, pe malul vestic al mării, desprins din stânca muntelui. Trecem pe lângă stâlpul de sare și mergem spre Qumran, unde vom merge la un magazin de produse cosmetice pe bază de săruri de la Marea Moartă, după care vom face un scurt, dar relaxant, popas la Marea Moartă, lipsită de viață și situată la -420 m. sub oceanul planetar. Cine dorește poate experimenta și baie în marea cu cea mai ridicată salinitate din lume.
Plecăm spre Ierihon, cel mai vechi oraș din lume unde vor vizita Biserica Dudul lui Zaheu apoi ne îndreptăm către Muntele Ispitirii pentru a avea o privire panoramică asupra Mănăstirii Carantania de pe Muntele Ispitirii. Lângă râul Iordan este Mănăstirea Sf. Gherasim. Aici avem ocazia să aflăm ceea ce spune tradiția despre viețuirea Sf. Gherasim de la Iordan alături de leul său. Cazare și cină la hotel în Bethleem. Be’teavon! (Poftă bună!)

Ziua 7: Ierusalim, Muntele Măslinilor – Via Dolorosa

Mic dejun. Ne îndreptăm spre Ierusalim, numit și Orașul Păcii, pe Muntele Măslinilor, unde vom vizita: Mănăstirea Ortodoxă a Înălţării Domnului ce amintește de Înălțarea Domnului la cer și unde ne închinăm la locul unde a fost găsit pentru a două oară capul Sf. Ioan Botezătorul; Mănăstirea Pater Noster, loc unde potrivit tradiției Mântuitorul i-a învăţat pe ucenicii Săi Rugăciunea Domnească „Tatăl nostru”; Mănăstirea „Dominus Flevit” („Domnul a plâns”) zidită în formă de lacrimă, pe locul unde Mântuitorul Iisus Hristos a plâns lipsa de credință a celor din Cetatea Sfântă dar a deplâns și soarta pe care o va avea Ierusalimul; Grădina Ghetsimani cu Biserica Naţiunilor ridicată pe locul în care Mântuitorul s-a rugat înainte de a fie prins; Biserica Mormântul Maicii Domnului ce adăpostește Mormântul Fecioarei Maria şi Grota Trădării, grota unde a fost închis Iisus înainte de judecată.
Intrăm în Cetatea Sfântă a Ierusalimului pe poarta Sf. Ştefan şi parcurgem pe jos Via Dolorosa (Calea Crucii), cu cele 14 opriri ale Mântuitorului Iisus Hristos, ajungând la Biserica Sf. Învieri în care vom vedea toate locurile sfinte: Golgota, Piatra Ungerii, Sf. Mormânt, locul unde s-a aflat Sf. Cruce, etc). Cazare şi cină la hotel în Bethleem.

Ziua 8: M-rea Sf. Sava – Bethleem, Biserica Nașterii

După micul dejun mergem în pustiul Iudeii pentru a vizita Mănăstirea Sf. Teodosie unde este Peştera Magilor în care se află mormintele Sf. Teodosie, Sf. Sofia – mama Sf. Sava, Sf. Evloghia – mama Sf. Teodosie, Sf. Teodota – mama Sf. Cosma şi Damian. De la Mănăstirea Sf. Teodosie ne vom deplasa cu taxiurile către Mănăstirea Sf. Sava, mănăstirea care datează din sec. V și care adăpostește moaştele Sf. Sava (accesul în incinta mănăstirii este permis numai domnilor, doamnele pot merge la Turnul Femeii, de unde se poate vedea mănăstirea şi locul unde s-a nevoit Sf. Sava).
Revenim în Bethleem pentru a vizita Biserica Câmpul Păstorilor, locul unde erau păstorii, în noaptea în care s-a născut Pruncul Iisus Hristos. Continuăm cu Biserica Ortodoxă a Naşterii Domnului, ce adăposteşte Peştera în care s-a născut Domnul Iisus Hristos şi icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului numită “Betleemița” sau “Apărătoarea Bethleemului”). La mică distanță se află Grota Laptelui, unde, potrivit tradiţiei s-a oprit Maica Domnului cu Pruncul, în noaptea în care Dreptul Iosif a primit poruncă de la înger să fugă în Egipt. Cazare și cină la hotel în Bethleem. Laila tov! (Noapte bună!)

Ziua 9: Ierusalim, Muntele Sion – Lod – Tel-Aviv

Mic dejun. Deplasare pe Muntele Sionului – ne vom închina în Biserica Adormirii Maicii Domnului, Foişorul „Cina cea de Tain㔺i Mormântul Sfântului Prooroc şi Psalmist David. Zidul Plângerii.
Plecăm spre Ein Karem, patria Sfântului Ioan Botezătorul. Aici vizităm Biserica și locul unde s-a născut ”cel mai mare om născut dintr-o femeie” şi Izvorul Sfintei Fecioare Maria locul întâlnirii Fecioarei Maria cu vara să Elisabeta.
Părăsim Ierusalimul și ne îndreptăm spre localitatea Lod. Aici se află biserica ce adăpostește mormântul, lanţul cu care a fost legat şi o parte din moaștele Sf. Gheorghe.
De aici vom merge în Tel-Aviv și vom face un tur panoramic de oraș în care vom vedea cele mai importante locuri din “Orașul primăverii”, așa cum este numit Tel-Aviv.
La capătul a 9 zile pline de trăiri lăuntrice și având în minte salutul vechilor israelieni “Și la anul la Ierusalim” ne îndreptăm spre Aeroportul din Ben Gurion. Urmăm formalitățile vamale și ne îmbarcăm pentru zborul spre Bucureșți. Lehitraot Israel! (La revedere Israel!)

Preț 1300 euro/pers. cazare în cameră dublă pentru un grup de minim 50 pers.

Tariful include

• transport avion București – Tel Aviv – București,
• taxe de aeroport,
• transport cu autocar cu aer condiţionat, conform programului,
• 8 nopţi cazare la hoteluri de 4* și 3* conform clasificării din Israel și Iordania,
• demipensiune (2 mese pe zi – conform programului),
• taxe de intrare la obiectivele din program,
• taxa de viza pentru Iordania (45 euro/pers.),
• taxa de ieșire din Iordania (15 euro/pers.),
• Taxiul pe Muntele Tabor,
• preot însoţitor din partea agenției,
• ghid vorbitor de limba română în Israel și Iordania.

Tariful nu include

• Tips & porter în valoare de 45 euro se achită obligatoriu la însoțitorul de grup, pentru ghidul local.
• cheltuieli personale.
• Transport autocar Bacău – București și București – Bacău 50 Euro/pers.

Repere din traseu:

• Vizitați Biserica Bunei Vestiri (cea mai mare biserică din Orientul Apropiat) din Nazareth,
• Bucurați-vă de priveliștea de pe Muntele Măslinilor,
• Admirați orașul roșu – Petra,
• Amman – capitala Regatului Hașemit al Iordaniei, numită în antichitate Philadelphia,
• Muntele Nebo (800 m), potrivit tradiției aici a fost îngropat Moise,
• Bucurați-vă de priveliștile spectaculoase, asupra Cetății Ierusalimului, de pe Muntele Măslinilor,
• Descoperiți Cetatea veche a Ierusalimului cu Via Dolorosa și Biserica Sf. Mormânt.

Suplimente & reduceri

• Supliment de single 320 Euro,
• Reducere 50 Euro pentru copii între 6-11,99.

Ce trebuie să știm despre israel:

• Locația
Israelul este o țară în Orientul Mijlociu, pe malul sud-estic al Mării Mediterane. Acesta se învecinează cu Libanul, Siria, Iordania, teritoriile palestiniene și Egipt. Distanța față de Bucureșți este de aproximaitv 2 ore și jumătate de zbor cu avionul.
• Limbă vorbită
Limba oficială a lui Israel este ebraică și arabă, deși ebraica este cea mai vorbită. Limba engleză este vorbită ca a două limbă de către majoritatea.
• Valută
Moneda naţională în Israel este Shekel sau NIS; în Israel puteţi utiliza atât dolarul cât şi euro, însă este mai avantajos să aveţi dolari (suma minimă necesară: 200 dolari), inclusiv monede de 1 Euro sau 1 Dolar pentru apă, suc în timpul excursiilor.
• Vizele
Pentru cetățenii români nu este necesară viza prealabilă. Viza se va primi în aeroport, la controlul vamal. În locul unei ștampile de pașaport, veți primi o carte de intrare care trebuie prezentată în timpul șederii și când părăsiți țara.
• Documente de călătorie
Israelul nu este membră a Comunității Europene. Pentru călătoria în Israel este necesar pașaportul valabil 6 luni de la dată întoarcerii în țară.
• Telefonie mobilă
Înainte de a pleca în călătorie va rugăm să va asigurați că aveți serviciul de rooming activat. Pentru a suna în România din Israel trebuie să formați 0040 sau +40. Atenție deoarece convorbirile din/spre Israel din/spre România au un tarif de aproximativ 2 euro/minut.

Note:

• Autorităţile vamale îşi rezervă dreptul de a refuza intrarea pe teritoriul statului a oricărei persoane care nu prezintă suficientă încredere chiar dacă aceasta a obţinut acordul pentru obţinerea vizei turistice. Agenţia de turism nu poate fi făcută răspunzătoare pentru astfel de situaţii ce nu pot fi depistate anterior plecării. Turistul îşi asumă riscurile de a-i fi refuzată intrarea şi de aceea este obligat să informeze agenţia asupra oricărui incident petrecut vreodată în afară graniţelor României, precum şi asupra oricărei tangenţe pe care o are cu statele în care are loc desfăşurarea pelerinajului.
• Minorii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii pentru a fi lăsăţi să iasă din ţară: să călătorească cu cel puţîn un adult însoţitor; să aibă asupra lor acordul ambilor părinţi (sau al părintelui care nu-i însoţeşte) legalizat la notariat; adultul care-i însoţeşte, în cazul în care acesta nu este unul dintre părinţi, trebuie să aibă cazier judiciar pe care să-l prezinte la frontieră.
• Programul acţiunii poate fi modificat de către conducătorul de grup, ca ordine de desfăşurare sau se pot înlocui unele obiective sau hoteluri în funcţie de anumite situaţii speciale.
• Categoria hotelurilor şi a mijloacelor de transport este cea oficială pentru țările vizitate.
• Distribuţia camerelor la hotel se face de către recepţia acestuia; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de către turist direct la recepţie, asistat de însoţitorul de grup.
• Pentru anumite facilităţi din hotel sau din cameră, hotelierul poate solicita taxe suplimentare (minibar/frigider, seif etc.); în momentul sosirii la hotel solicitaţi recepţionerului să vă informeze cu exactitate asupra lor.
• Aşezarea în autocar se face începând cu bancheta a doua, în ordinea înscrierilor.
• Pentru călătorie este necesar paşaportul valabil 6 luni de la dată întoarcerii în ţară.



Informații și înscrieri:
Centrul de Pelerinaj Meteora
Capela Sf. Andrei - Arena Mall, Bacău
Tel. 0744 513 706

Leave a Comment