Turcia: Istanbul

Biserica Sfânta Sofia
Palatul Topkapi
Bazarul de mirodenii

Ziua 1| 13/14.12.2022: Bacău – București – Edirne – Istanbul(960 km)

Întâlnire cu însoțitorul de grup în Bacău, ora 22:00 de la stadionul Municipal pentru îmbarcare în autocar și plecare spre Istanbul. Constantinopol, cum i-a fost denumirea oficială până în anii 1928, este un megalopolis, cu o populație de peste 20 de milioane de locuitori, principalul centru economic, cultural și comercial din țară, având totodată și cel mai mare port. Cu o istorie zbuciumata și încărcată de evenimente, fosta capitala a Turciei promite să ne răsfețe cu povești, obiective minunate și mâncăruri delicioase. Sosire în Istanbul și dupa formalitățile de cazare, timp liber pentru acomodare. Apoi, mergem la pas pe urmele fascinantei povești de iubire dintre inegalabilul sultan Soliman Magnificul și frumoasa odaliscă Hurem, cea care i-a devenit soție și a schimbat destinul unui imperiu. Prin urmare, o să ajungem la moscheea Suleymaniye. De aici, pornim agale spre celebrul Bazar Egiptean cunoscut și sub numele de Bazarul de Mirodenii. Pentru cei care doresc, opțional, le propunem o călătorie inedită cu autocarul prin fosta capitală a Imperiului Otoman – Istanbulul văzut noaptea “BY NIGHT” -în care ne vom pierde pe străzile fascinantei metropole, vom traversa Bosforul și vom ajunge până la un punct de belvedere aflat pe dealul Ceamlika de pe malul asiatic. Cazare hotel 4* Istanbul.

Ziua 2 | 15.12.2022: Sutanahmet & Croazieră pe Bosfor

Dedicăm întreaga zi vizitării metropolei care se întinde pe 2 continente: vechiul Hipodrom, Moscheea Albastră, Biserica Sfânta Sofia și Palatul Topkapi – fosta reședință a sultanilor otomani timp de circa 400 de ani, construit de Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului – (Palatul, Haremul Sultanului) și vizitarea Bazilicii Cisterna – palatul scufundat de la Ayia Sofia, construit în timpul împăratului Justinian I. Urmează după-amiaza cu program liber pentru Grand Bazaar – una dintre cele mai mari și mai vechi piețe din lume, considerat cel mai vizitat obiectiv turistic din țară (aprox 91 de milioane de vizitatori). Marele Bazar din capitala culturală turcă Istanbul este una dintre cele mai mari şi mai vechi pieţe acoperite din lume, care cuprinde un total de 61 de străzi acoperite şi peste 3.000 de magazine. În ciuda creşterii constante a mall-urilor moderne din Turcia, Marele Bazar este în continuare cel mai vizitat obiectiv turistic din ţară. În 2014, Marele Bazar a devenit cel mai vizitat obiectiv turistic din întreaga lume. Anual are peste 91 de milioane de vizitatori. Marele Bazar a fost creat din ordinul sultanului Mehmet al II-lea în iarna anului 1455, la scurt timp după cucerirea Istanbulului de către otomani (1453). La început, în Marele Bazar se comercializau numai textile şi de aceea a fost numit Cevahir Bedestan sau „Bedesten de Gems”, cuvântul „Bedesten” în persană însemnând „bazarul vânzătorilor de pânză”. Ca structură, Bazarul a fost construit din cărămidă şi lemn cu arcade mari boltite, iar pereţii erau ornamentaţi cu tencuieli pe cărămizi sau piatră. Câţiva ani mai târziu, sultanul Mehmet al II-lea a mai ordonat construcţia unei alte pieţe acoperite numită „Sandal Bedesten”. Numele vine de la un fel de fir ţesut în Bursa, care are culoarea lemnului de santal. Sandal Bedesten este acum a doua cea mai veche clădire în Marele Bazar. Peste un timp, textilele pentru comerţ au fost mutate la Sandal Bedesten, iar Cevahir Bedesten a fost rezervat pentru comerţul cu bunuri de lux. Opțional, vă invităm într-o Croazieră pe Bosfor unde vom afla câteva dintre poveștile pe care doar valurile ni le pot spune și, dacă suntem norocoși, vom naviga însoțiți de delfini.

Ziua 3 | 16.12.2022: Palatul Dolmabahce, Turnul Galata & Patriarhia Ecumenică din Istanbul

După micul dejun vom vizita Palatul Dolmabahce – comoara sultanilor, cea mai mare și luxoasă reședință din Turcia, situată pe malul Bosforului, simbol al opulenței orientale a celor 6 sultani care l-au locuit, combinată cu rafinamentul occidental. Construit pentru sultanul Abdulmecit, care mută reședința de la Topkapi la noul palat, acesta îmbină mai degrabă multe elemente franceze (Versailles) și austriece (Schonbrunn), decat cele din 1001 de nopți, semn al dorinței noilor sultani de apropiere de Occident. Recomandăm escaladarea Turnului Galata pentru a vă bucura de o panoramă de 360 grade asupra orașului construit de Genovezi în locul fostului far bizantin în anul 1348, acesta având inițial denumirea de Turnul lui Cristos, denumire care se păstrează până la cucerirea Constantinopolului. Timp liber pentru shopping pe celebra stradă Istiklal Caddesi zona pietonală, plină de magazine de firmă și restaurante cu specific, în care pe lângă delicioasele preparate, putem servi și o cafea turcească. Istiklal Caddesi sau Bulevardul Independenței este probabil cel mai popular loc pentru plimbări și divertisment de seară în Istanbul. Aceasta este o stradă largă și modernă, înconjurată de case Art Nouveau. Uneori, ai impresia că jumătate din oraș se plimbă de-a lungul Istiklalului într-o zi liberă. Opțional, continuăm programul cu vizitarea și închinarea la Izvorul Tămăduirii și Patriarhia Ecumenică, locuri de profunzime spirituală care au iradiat cultură și spiritualitate pentru mai bine de un mileniu asupra întregii lumi creștine. Spre seară, pentru pasionații de shopping, recomandăm Forum Mall, în incinta căruia găsim și Aquarium-Sea Life, unul dintre cele mai mari din Turcia.

Ziua 4 | 17.12.2022: Taksim & Buyukada-Insula Prinților

În această zi, putem să ne bucurăm de un program liber în care fiecare poate să se piardă în voie pe străzile acestei metropole milenare sau, opțional, poate merge în croaziera pe Marea Marmara la Buyukada. Acest periplu include transport până la port, bilet de vapor, masa de prânz, turul insulei cu trăsura. Insulele Prinților este denumirea dată unui arhipelag de nouă insule din Marea Marmara, situate la distanță de aproximativ 10-15 km de Bosfor și care fac parte din zona asiatică a Istanbulului. Acestea au păstrat această denumire, deoarece, în perioada bizantină, prinții sau alți membri ai familiilor regale erau exilați aici. Astăzi, în Insula Buyukada (Insula Mare) pe care o vom vizita, se află numeroase vile otomane de secolul al XIX-lea, majoritatea case de vacanță ale turcilor înstăriți, dar și ale unor personalități ale Turciei (scriitori, filosofi, artiști). Vom realiza un tur al insulei, plimbându-ne cu trăsura printre vilele luxoase din lemn, iar, apoi, vom avea timp liber pentru suveniruri, fotografii și pentru a servi masa de prânz (inclusă). După-amiaza, întoarcere la hotel.

Ziua 5 | 18.12.2022: Istanbul – Edirne – Bacău (960 km)

Plecăm din Istanbul și ne oprim în Edirne, unde vizităm Moscheea Selimiye, celebră pentru cele 4 minarete, inclusă în patrimoniul UNESCO, apoi facem ultimele cumpărături la Bazarul din Edirne. Moscheea Selimiye a fost construită în secolul al XVI-lea în Edirne, capitala Imperiului Otoman, înainte de cucerirea Istanbulului, de către un creator genial, marele arhitect (Mimar) Sinan cunoscut în întreaga lume. Piatra de temelie a moscheii și palatului Selimiye a fost pusă de sultanul Selim al II-lea. Datorită excelenței tehnice, dimensiunilor și valorii estetice moscheea a fost considerată drept una dintre cele mai glorioase construcții nu numai în perioada în care a fost construită dar și astăzi. Construcția moscheii care își uimește vizitatorii cu arhitectura sa magnifică a început în 1568 și a fost finalizată în 1575 datorită eforturilor a aproximativ 15 000 de persoane. Impunătoarea construcție este vizibilă de la mari distanțe însă adevărata sa splendoare se află în interior. Mimar Sinan, care a lăsat opere splendide de artă în istoria mondială a arhitecturii, considera această moschee drept apogeul activității sale. Cele mai bune exemple de piatră, marmură, lemn, sidef, ceramică au fost folosite în designul interior. Designul cupolei,curții, bibliotecii, și al medreselor reprezintă un exemplu unic de artă. Sosire în Bucuresti/Bacău în funcție de trafic și formalitățile vamale.

Preț 239€ loc în cameră dublă/triplă

Termeni de plată

I. 30 % din prețul pachetului turistic, în 2 zile lucrătoare de la data înscrierii turistului;
II. 30% din prețul pachetului turistic, în intervalul cuprins între ziua 3 de la data înscrierii turistului și 45 zile înainte plecării;
III. 40% din prețul pachetului turistic, cu minimum 21 zile înainte de plecare.

Condiții de anulare/penalizări

I. Anulare gratuită, dacă renunțarea se face cu 30 zile înainte de plecare;
II. 50% din prețul pachetului turistic, dacă renunțarea se face în intervalul 30-21 zile înainte de plecare;
III. 100% din prețul pachetului turistic, dacă renunțarea se face cu cel puțin 20 zile înainte de plecare.

Modificări de tarif:

Pentru un grup de 35-39persoane, prețul se majorează cu 15 EURO/persoană.
Pentru un grup de 30-34 persoane, prețul se majorează cu 25 EURO/persoană.
Pentru un grup de 25-29 persoane, prețul se majorează cu 30 EURO/persoană.
Pentru un număr mai mic de 25 participanti prețul se recalculează, sau circuitul se anulează

De reținut:

1. Procentul aferent primei plăți se va calcula în funcție de momenul înscrierii. Dacă înscrierea intervine cu mai puțin de 15 zile înaintea plecării, pachetul turistic se va achita intregral.
2. În cazul nerespectării termenelor de plată, tour-operatorul își rezervă dreptul de a anula rezervarea, cu aplicarea penalităților menționate în programul turistic / contract.
3. Prezentul program este parte integrantă a contractului de prestări servicii.
4. La circuitele cu avionul, din momentul emiterii biletului de avion, costul acestuia devine nerambursabil.

Servicii incluse

• Transport cu autocar clasificat pentru transport internațional de persoane;
• 4 nopți cazare cu mic dejunla hoteluri de 4*;
• Ghid-însoțitor din partea agenției;
• Vizitarea obiectivelor turistice incluse in program.

Servicii neincluse

• Taxa TURSAB și ghizi locali: 15€;
• Transportul local: metrou sau troleibuz;
• Taxe de intrare la obiectivele turistice și nici ghizii locali pentru acestea;
• Taxe hoteliere (se achită direct de turist la recepția hotelurilor);
• Excursiile opționale.

Suplimente și reduceri

• Supliment single: 60€;
• Reducere copil pana in 12 ani in camera cu 2 adulti: 40€.

Excursii opționale

Istanbul by Night: 15€
Croazieră pe Bosfor: 20 €
Izvorul Tămăduirii și Patriarhia Ecumenică din Istanbul: 15 €
Buyukada – Insulele Prinților: 40 €
Seară turcească: 35 €

Informații utile

1. Pentru călătorie, pașaportul trebuie să fie valabil minimum 6 luni de la data returului și să conțină minim 2 pagini consecutive libere pentru viză.
2. Este responsabilitatea turistului să se asigure că deține toate documentele de călătorie necesare intrării, tranzitării sau staționării pe teritoriul unei țări străine cum ar fi pașaport/carte de identitate,vize,adeverință medicală.
3. Turiștii se obligă să respecte prevederile țărilor tranzitate, referitoare la documentele de intrare / iesire, prevederile vamale, financiar-administrative, referitoare la persoană sau la bagajele sale. Agentia de turism organizatoare nu își asumă nicio responsabilitate în cazul în care un turist nu respectă prevederile mai sus menționate.
4. Agenția de turism nu răspunde în cazul refuzului autorităților de la punctele de frontieră de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite să părăsească teritoriul propriu, indiferent de motiv și nu datoreaza turistului nici o despăgubire.
5. Agenția de turism nu poartă raspundere pentru modificarea încadrării destinației între data achiziționării serviciilor turistice și datele plecării/ întoarcerii din circuitul turistic/sejurul turistic. În cazul intrării unor țări pe listele galbene sau roșii, atâta timp cât granițele sunt deschise,rămâne în vigoare contractul cu turistul.
6. Minorii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii pentru a fi lăsaţi să iasă din ţară: să călătorească cu cel puţin un adult însoţitor; să aibă asupra lor acordul ambilor părinţi (sau al părintelui care nu-i însoţeşte) legalizat la notariat; adultul care-i însoţeşte, în cazul în care acesta nu este unul dintre părinţi, trebuie să aibă cazier judiciar pe care să-l prezinte la frontieră.In declaratia notariala se specifica si perioada excursiei. Nerespectarea celor de mai sus duce la oprirea în frontiera română a copiilor, caz în care agenția de turism nu răspunde de consecințe. Detalii pe www.politiadefrontiera.ro.
7. Agenția de turism nu este răspunzătoare în cazurile de forță majoră sau în unele împrejurări pe care nici agenția de turism, nici prestatorii de servicii nu le puteau prevedea sau evita. De asemenea, situațiile cum ar fi grevele, blocarea traficului (auto, feroviar, aviatic, naval), cutremurele, fenomenele meteo deosebite, etc., nu obligă agenția de turism la despăgubiri sau compensații pentru serviciile nerealizate.
8. Programul itinerariului poate fi modificat de către conducătorul de grup, ca ordine de desfăşurare sau se pot înlocui unele obiective sau hoteluri în funcţie de anumite situaţii speciale, ce nu depund de agenția de turism.
9. Pe durata circuitelor, sosirea la cazare se face de regulă seara, putând apărea întârzieri din cauza condițiilor de trafic, vreme, etc. Orele de sosire la cazare variază de la o zi la alta, în funcție de programul turistic. Agenția de turism nu se face răspunzătoare pentru nerespectarea sau întârzierea programului turistic datorită condițiilor de trafic (ambuteiaje, închiderea sau schimbarea anumitor sectoare de drum etc.), a vremii, a vamilor sau a indisciplinei anumitor turiști (întârzieri, atitudini ofensatoare sau ostile față de ghizi, conducătorii auto etc.).
10. Distribuţia camerelor la hotel se face de către recepţia acestuia. Problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de către turist direct la recepţie, asistat de însoţitorul de grup. În unele oraşe de pe traseu, autorităţile locale pot solicita o taxă de genul taxei de oraș / staţiune. Aceasta se va achita de către turişti la recepţia hotelurilor.
11. Copiii beneficiază de reducere pentru cazare în cameră cu doi adulţi. Nu se acorda reduceri pentru al treilea adult in camera.
12. Tariful pentru excursiile opţionale este orientativ, acesta fiind valabil la data publicării programului. În prețul excursiei nu sunt incluse intrările la obiectivele turistice vizitate,dacă nu este precizat altfel.Grup minim pentru realizarea excursiilor opțională este de minimum 30 plătitori.
13. Pentru anumite facilităţi din hotel sau din cameră, hotelierul poate solicita taxe suplimentare (minibar/frigider, seif etc.); în momentul sosirii la hotel solicitaţi recepţionerului să vă informeze cu exactitate asupra lor.
14. Aşezarea în autocar se face începând cu bancheta a doua, în ordinea înscrierilor, conform diagrama de imbarcare.
15. Grup minim 40 de persoane plătitoare. Anularea excursiei din cauza nerealizării grupului minim implică informarea turistului cu cel putin 15 zile calendaristice înaintea plecării.
16. Se recomandă ca la înscrierea în excursie să se încheie asigurare medicală pentru călătorii în străinătate/storno (cu acoperire COVID19), care presupune rambursarea de către asigurator a sumelor avansate în cazul retragerii din anumite motive specificate în polița de asigurare.
17. Conform legilor internaționale, doar ghizii locali au dreptul să ofere servicii în interiorul muzeelor, monumentelor, așezămintelor de cult etc. Astfel, ghizii însoțitori vor oferi explicații turiștilor doar în exteriorul obiectivelor turistice. Asistența ghizilor autorizați locali (acolo unde nu sunt prevazuți în program) putând fi posibil doar dacă grupul de turiști consimte la angajarea acestora. Vizitarea muzeelor, datorită intereselor și gusturilor diferite ale turiștilor, se face individual, cu stabilirea în prealabil de către ghid a locului și orei de întâlnire cu grupul. Anumite obiective turistice incluse în program pot să-și modifice orarul de vizitare fără înștiințare prealabilă.Informații și înscrieri:
Centrul de Pelerinaj Meteora
Capela Sf. Andrei - Arena Mall, Bacău
Tel. 0744 513 706

Leave a Comment